Kolej Wiadomości
1 Minuta czytania

Turecki pociąg Express Wschodni gotowy do sezonu

Turecki Express Wschodni, przemierzający jedną z najwspanialszych tras kolejowych na świecie, gwarantując niezapomnianą podróż z centrum na wschód Türkiye (Turcji), właśnie rozpoczął nowy sezon.

Zdjęcie: TGA, www.infowire.pl

Express Wschodni, czyli marzenie każdego podróżnika, niedawno zakończył swój pierwszy przejazd tej zimy. Trasa pociągu, licząca 1310 kilometrów, rozpoczyna się w stolicy Türkiye (Turcji), Ankarze, a następnie prowadzi przez miasta Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan i Erzurum, kończąc się w malowniczym Kars. Trwająca około 26 godzin podróż umożliwia pasażerom podziwianie zróżnicowanego położenia geograficznego Türkiye (Turcji) oraz urokliwych wschodnich prowincji kraju, które w tym okresie zmieniają się w niezwykłe, zimowe destynacje.

Jedyna w swoim rodzaju przygoda

Na trasie Ankara – Kars kursują dwa różne pociągi: Express Wschodni i Turystyczny Express Wschodni. Ogromna popularność jaką w ostatnich latach zdobył Express Wschodni sprawiła, że w 2019 roku, aby zaspokoić rosnący popyt, wprowadzono jego drugą, turystyczną wersję. W zatrzymującym się na około 50 przystankach Expressie Wschodnim podróżni mają do dyspozycji wagony sypialne i kuszetki. Natomiast Turystyczny Express Wschodni oferuje pasażerom wagony sypialne i restauracyjne, z jedynie 29 przystankami na trasie. W przeciwieństwie do Expressu Wschodniego, który zatrzymuje się na krótki czas na stacjach, jego turystyczna odsłona zapewnia pasażerom około trzy godziny przerwy na postojach, co pozwala im więcej zwiedzić po drodze.

W nowym sezonie Turystyczny Express Wschodni zatrzymuje się na dłużej na stacjach Erzincan i Erzurum w kierunku Kars oraz na stacjach İliç, Divriği i Sivas w stronę Ankary, czyli w trakcie podróży powrotnej. Pociąg składa się z ośmiu wagonów sypialnych i jednego wagonu restauracyjnego, które zapewniają komfortowy przejazd. Każdy wagon sypialny posiada dziesięć przedziałów (pokoi) z dwoma łóżkami. Mimo że pasażerowie mogą skorzystać z usług gastronomicznych w wagonie restauracyjnym, obserwuje się rosnący trend – pod wpływem mediów społecznościowych – polegający na spożywaniu posiłków w zaciszu własnego przedziału. Pasażerowie mają wtedy możliwość przygotowania i udekorowania stołu według własnych upodobań przy wykorzystaniu przysmaków, które zabierają ze sobą lub kupują podczas postojów na stacjach.

Kalendarium wydarzeń
Sklep internetowy NBI