Skanska wykona Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych SGGW
Spółka Skanska i Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (SGGW) podpisały umowę na realizację Innowacyjnego Centrum Nauk Żywieniowych.
– Cieszę się, że nasze szerokie doświadczenie w realizacji obiektów naukowo-dydaktycznych zaowocowało współpracą z SGGW i kolejną realizacją Skanska zgodną z naszą misją budowania z korzyścią dla społeczeństwa – mówi Maciej Kiser, dyrektor obszaru Budownictwa Ogólnego Warszawa-Komercyjny, budowlana spółka Skanska. – Dzięki Innowacyjnemu Centrum Nauk Żywieniowych wzrośnie świadomość i wiedza społeczna w zakresie tak istotnego tematu jak odżywianie, które ma ogromny wpływ na zdrowie, kondycję i jakość życia nas wszystkich.
Nowoczesna bryła Innowacyjnego Centrum
Skanska rozpocznie prace na początku lipca 2021 i w trakcie 18 miesięcy wybuduje obiekt laboratoryjno-dydaktyczny wraz z zapleczem technicznym i infrastrukturą towarzyszącą. Budynek, wykonany wg projektu warszawskiego biura projektowego BBC Best Building Consultants, charakteryzuje się nowoczesną bryłą, która doskonale wpisze się w otoczenie kampusu SGGW. Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych będzie składać się z dwóch części połączonych łącznikiem, podziemnym i nadziemnym, i posiadać będzie łącznie 5 kondygnacji, w tym 1 podziemną i 4 nadziemne. Wartość netto umowy wynosi 60 mln PLN netto.
Spore wyzwanie realizacyjne będzie stanowić duża rozpiętość elementów prefabrykowanych i ich montaż, ze względu na ich wagę, kwestie związane z bezpieczeństwem i dostęp do miejsca montażu. Przedsięwzięcie to wymaga opracowania specjalnej metodologii realizacji prac montażowych, uwzględniających wymogi bezpieczeństwa, logistyki oraz zachowanie ciągłości prac na budowie. Zielone tarasy i niskoenergetyczne rozwiązania
Na poszczególnych kondygnacjach Innowacyjnego Centrum Żywieniowego, od strony południowej do północnej, znajdzie się 5 tarasów, które wyeksponują walory roślinności na stropodachach. Wewnątrz obiektu, na dziedzińcu, pracownicy i studenci SGGW będą mogli odpoczywać i relaksować się w przerwach między zajęciami. Obiekt będzie wyposażony w ekologiczne i energooszczędne panele fotowoltaiczne i kolektory słoneczne pozyskujące energię na potrzeby budynku. Unikatowa aparatura badawcza
Po zakończeniu prac, w grudniu 2022 r. Centrum zostanie wyposażone w unikatową aparaturę laboratoryjną, która pozwoli na wykonywanie badań na światowym poziomie. W nowym obiekcie będzie zdobywać wiedzę około 500 studentów prowadzonych przez około 50-osobowy zespół dydaktyczny. Podstawowe parametry Innowacyjnego Centrum Nauk Żywieniowych SGGW Kubatura: 65 150 m sześć. Powierzchnia całkowita: 13 137 m kw. Powierzchnia użytkowa: 10 767 m kw. Powierzchnia zabudowy: 4 385 m kw.
Źródło: tekst Skanska S.A., www.skanska.pl